Laiale ringile teadmiseks, et mopeedikeskusel on olemas salajane motoosakond kus pakutakse erilisi kaupasid

Mul oli siis õnne esmajärjekorras hankida sealsest valikust selline suurepärane mopeed nagu Spirit! Kuna oman piisavalt tutvusi asutuse omanikuga, siis sai ka kaubeldud letihinnast natuke soodsam hind. Seda soodustas ka see, et olin nõus ostma tehasepakendis oleva masina, mille siis pidin ise kokku panema. Viimane meeldis mulle muidugi väga- veneajal poisikesena nägin Tartu Turu tänava tehikapoe (nüüd seal bensukas ja kõrval macdonals) ees kuidas kaks poissi kiskusid tehasepaberitest välja tuliuut "Riga 13". Tookordne kadedustunne oli meeles siiani. Nüüd siis lõpuks sain teha sama!
Pildid kuidas transportisin asja endale koju ning just avatud pakist:

Asi siis Honda Monkey kloonmootoriga ning raam ning paagi osa meenutab Honda Caminot. Paagi kohal väga praktiline kõrgete servadega pakiraam (mahub pikali sisse kaks 2L õllet või 5L plastkanister). Mis mootori osas minu jaoks pea et kõige olulisem- piiratud käigukastiga ehk siis polnud selline variant nagu meie turul pakutavatel "libabetkadel" või "monkeykloonidel" millistel võid kogemata lülitada neljandalt käigult otse esimesele mis aga teatud kiirustel võib lõppeda mitte hästi. Ning muidugi 4 takti, see mulle samuti sobis igati.
Kokkupanek ei läinudki nii libedalt kui lootsin. Nimelt pusisin umbes tund aega piduripedaali paikapanekuga. Kõigepealt ma ei taibanud kohe, et selle võll tuleb üldse ära võtta, sest muidu jäi pidurivarda hoob väljapoole tagaharki. Eest tuli muidugi ära võtta ka summuti.
Seejärel läks piduripedaal paika vaid sellises asendis kus pidurivarda hoob jäi ettepole tagahargi võlli, mis takistas sellel tahapoole minekut.

Õigesse asendisse minekut takistas aga pedaali ülemise asendi piirik mis oli täiesti vales kohas. Lõpuks lihtsalt eemaldasin selle. Hiljem sai selle asemele pandud polt kuna ilma selleta hakkas piduripedaal sõidu ajal vastu summutit kriuksuma.

Nüüd mõned koledad pildid ülekeeratud poldikantidest ja mõradega küljeplastist mida pakendist võetud asjal olla nagu ei tohiks:

Pilte detailidel olevatest siltidest ja kirjadest:

Esialgu oli see masin igatepidi kõver- suunatuled vaatasid kõik eri suundadesse, tagumine iste koos pakiraamiga polnud ratta ja porilauaga ühe joone peal.

Jalgstarteri asendit ei saanud kuidagi sellisesse asendisse, et see ei segaks jalga panemast mugavasse asendisse.

Liiga õhukesest materjalist ja ebasobivas kohas oli tooreklapi hoidik. See sai tehtud uus ning mugavama koha peale pandud.

Pildid kokku pandud masinast, mis sõitnud esimesed kilomeetrid:

Manualis kirjas, et sissesõidu ajal 500km vältel ei tohi maksimum kiirus ületada 30km/h ning 500-1000km mitte üle 50km/h. Silt mootoril aga selline:

Peale esimesi kilomeetreid vibreeris lahti ning kadus ära tagakiige võlli mutter. Õnneks leidsin asenduseks vastavad mutrid (10mm tihe keere) ning kontramutter ei lase enam lahti vibreerida.

Aku osutus praagiks kuna miinusklemmi vahelt ajas hapet, mis rikkus mootori värvkatet. Klemmi ümber sai pandud keemilist metalli ning lekkimine sai sellega peatatud.

Kohe peale esimesi sõite sai selgeks et midagi on piiramas mootori normaalset tööd. Mootor oli väga jõuetu ja ei jõudnud isegi väga laugest tõusust üles minna. Gaasi andis juurde keerata kõvasti aga sellest ei muutunud midagi välja arvatud kõva larin õhupuhastis.
Kiskusin maha sisselaskekollektori mille silindripoolses otsas oli vaid 8mm auk! See mootori tööd segav asjaolu sai kohe kõrvaldatud ehk sai see auk viilitud sama jämedaks kui toru enda sisemõõt. Peale seda hakkas masin üllatavalt hästi edasi liikuma. Ütleme nii et spido seier põhja piirajasse kinni + veel tükk maad juurde pole mingiks probleemiks. Pildid siis veel viilimata 8mm august:

Viimati tehtud töödest niipalju, et paigaldatud said prilapakad ning
kuna rattad olid suht kehvasti rihitud ja siledal asfaldil masin lausa jõnksutas, siis panin tagumise laiema velje ja ka selle kõrgema rehvi esirattale ning taha sai pandud hoopiski 16" velg (originaalis 17") ning ostsin uue kõrge profiiliga rehvi 3,25-16 ("Voshod" oma).
Praeguseks masina läbisõit kohe kohe 1000km