|
|
| Autor | Teade |
|---|
Aivar
Postituste arv: 75 Age: 41 asukoht: Tallinn Registration date: 23/12/2009
 | Pealkiri: Riga-16 Reede Dets 25, 2009 7:21 pm | |
| Tervist! Kajastaks siis samuti mõnda temaatilist ettevõtmist. Nimelt käsil üks Riga 16 kordategemine. Birka järgi pärineb aastast 1980. Tegemist on ühe tuttava masinaga, kellel sai tegemisest isu otsa ja tõi selle minu kätte. Kahjuks oli omanik juba üht-teist teinud ja nagu hiljem selgus, tulid sellest ka väikesed tagasilöögid. Õnneks mitte midagi ületamatut. Omapoolseks puuduseks tuleb välja tuua, et ei saanud kõikidest tööde etappidest pildimaterjali tehtud. Mõned kuud tagasi saabus ta sellisel kujul:  Kõik muud puuduvad jupid tulid lihtsalt kasti sees kaasa. Mootor S-58 oli omaniku sõnul tema enda poolt korda tehtud ja komplektne. Mulle tundus ka, et kõik paistis küljes olevat. Muidugi osandasin kogu veermiku esimesel õhtul molekulideks ja sorteerisin detailid vastavalt tsinkimise ootele ja liivapritsi minevad. Sellel pillil on enamus asjad kollase tsingi all. Tsinkimisega käivad asjad praegusel ajal kiiresti. Täna viid ja homme valmis. Kuna minul vajas koostamist ainult üks ratas, siis see sai ühel õhtupoolikul värskelt tsingitud kodaratest kokku laotud ja rihti aetud. Päris hea sai. Vahepeal käisid raam ja muud raskemad tükid liivapritsis ära.  Selgus, et kõik on päris heas korras, ainult paak tahab mõne kohapealt pahteldamist saada.  Et rooste oma levikut ei alusta, lasin kohe peale ka kruntvärvi. Kuna omanik soovis värvitooni maksimaalset täpsust, siis sai selles küsimuses spetsialistide jutul käidud ja töö ära tellitud. Värvis igapäevaselt autode värvimisega leibateeniv maaler. Tulemus sai minumeelest liiga hea.    Triibud porilaudadele tegin oma väikeste käekestega teibi ja värvi tehnoloogiaga. Nüüd, kui enamus jupid tundusid olemas olevat, tabas kohutav kiusatus masinat kokku laduma hakata. Sellele vastu panna on väga raske. Koostamise käigus tulid esimesed tagasilöögid - nimelt selgus, et ikkagi on miskid väikesed detailid puudu ja midagi on jäänud tsinkimata. Tuleb tunnista, et ka värvimeistrit sai veelkord tülitatud, kuna paar detaili vajasid veel värvimist. Õnneks oli värvitilk olemas. Ühel õhtul tekkis mõte, et ühendaks süütejuhtmed ja vaataks kas säde on. Mõeldud, tehtud, aga mida polnud, see oli säde. Elektriga tegelemine pole mulle just mokkamööda ja ropendada saab selle töö käigus kõvasti. Aga järjekindlus viib sihile. Mõne targa raamatu sisuga tutvumine on aeg-ajalt ikka väga vajalik. Lõppude lõpuks leidsin sädeme juhtmetest üles ja see võiks ühel ilusal päeval segu süüdata küll. Hetlel seisab pill mõningate kroomdetailide ootuses:  Saabusid ka iludetailid, mis lähevad külge kõige viimastena.  Kui miskit huvitavat progressi juhtub, üritan seda siin kajastada. Aivar |
|
 | |
oldmoped Admin
Postituste arv: 925 Age: 41 asukoht: Mopeedikeskus Registration date: 11/02/2007
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Reede Dets 25, 2009 9:07 pm | |
| Krt, ilus on ja lausa kadetaks teeb. Mul endal täpselt sama värvi eksemplar on omas normaalkulumises tehasevärvis aga värvitud pakiraami ja porikatel kollaste triipudega. Kahjuks juba 4 aastat mittekomplektne - ootab mootori vahele tagasitõstmist, mis eelmisel omanikul oli ära võetud... ja ootab tõenäoliselt tükk aega veel.
Neid klepse vaadates tekib vaid küsimus, et kas sellise versiooni R-16'ed valdavalt ei olnud klepsude asemel hoopis reljeefse metallmärgiga raamil? _________________  |
|
 | |
urmet48
Postituste arv: 290 Age: 29 asukoht: Hiiumaa Registration date: 30/03/2009
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Reede Dets 25, 2009 9:38 pm | |
| Kas üleni roheline jääbki? Mul endal Riga 16 sama värvi roheline, kuid paak ja porikad valged. Ma muidugi ei ajanud tööde käigus originaali taga. Mul 1 raam veel tehase värvi all. Kui maale satun, võin pilte teha kleepsudest paagil ja raamil. Väga lahe tulemus muidugi. Rohkem pilte töö etappidest. |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Reede Dets 25, 2009 9:53 pm | |
| Kadedus on normaalne eestlaslik ilming. Ma olen ka tihti kade, kui teistel hästi läheb või ilusaid asju näen, mida rahapuudusel endale soetada ei saa. Selle pilli puhul olen ise ka kade, sest pole minu oma. Porilaua triipudega eriti pead ei vaevanud, tegin nagu originaalis peal olid:  Pakiraam tuleb sellel kroomitud. Väidetavalt oli selline peal. Ootan seda kroomi mahavõtmisest tagasi. Läheb uuesti tegemisse, kuna puuduliku eeltöö tõttu oli eelmine tulemus väga nigel ja ei sobi kuidagi külge panna. Kleepsudega on hämar lugu. Omanik väidetavalt ise nihverdas need (ja palju teisigi) Lätist tehase laovarudest/jääkidest. Mulle tunduvad nad ka natuke "kahtlased", aga külgepanemise hetkeni jõuab veel tõde selgitada. |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Reede Dets 25, 2009 10:06 pm | |
| to urmet48: Roheliseks jääbki. Selline ta oli algselt. Arvan, et oldmoped võib kinnitada, et selline ilus "roheline konn" on täitsa olemas. Ratas ise on tegelikult Venemaalt toodud ja just tänu tema algsele originaalseisundile. Ratta omanik liigub seda vahet tihti ja toob aeg-ajalt väga huvitavaid asju. Temalt ootab garaazhis juba järgmine projekt - Riga 5, I gen. Aga sellest hiljem. |
|
 | |
oldmoped Admin
Postituste arv: 925 Age: 41 asukoht: Mopeedikeskus Registration date: 11/02/2007
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Laup Dets 26, 2009 4:42 pm | |
| Ronisin ka oma samas toonis Riga-16 juurde, mis teiste saatusekaaslaste juures paremaid aegu ootamise rivis seisab. Eks kultuurikihti ja tolmu palju seljas, aga mingi ülevaate saab.   Nagu mainisin, on minu masinal on triibud kollased.  ... ja nagu nähe, on tehases porilauad üleni enne masina komplekteerimisele asumist ära triibutatud.  Küljepeal on metallsilt  ... ja need kummist trossihoidjad, mis enamus masinatel on kahjuks kaduma ajaga saanud, on ka ühed jubehead asjad.  _________________  |
|
 | |
madeinussr vana kala

Postituste arv: 121 Age: 26 asukoht: Tallinn/Ervita Registration date: 25/03/2007
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Püh Dets 27, 2009 6:18 pm | |
| WOW. Super! Ei ole sõnu, omal on ka Riga-16, raam sama roheline mis sellel ja paak porikad kuldsed mustade triipudega, paagi embleem on must ja värvitud. Hetkel juppideks ja ootab paremaid aegu, ©-58 mootor olemas aga sellelt puudu korralik väntvõll ja nipetnäpet veel. Aga tõesti, selline mopp jõuludeks kuuse alt leida oleks tõeline maiuspala.
Ermo |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Püh Dets 27, 2009 10:47 pm | |
| Suurepärane info. Miskipärast arvan, et minu käsutuses oleval pillil on ikkagi kleepsude variant, kuna embleemi kinnitamiseks vastavad neediaugud raamis puuduvad. Eks paistab, panen nad ikkagi kõige viimastena, kui üldse panen. Omanik otsustab. Läiajal tuleb ilmselt natuke töödele täiendust, mõned asjad saavad jälle valmis.
Aivar |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Teis Dets 29, 2009 12:29 pm | |
| Niih. Nüüd tundub, et projekti on tabanud väike tagasilöök. Vaja oleks selgusele jõuda juhtraua kinnituskronshteinide osas? Vaatan erinevaid pilte ja tundub, et meenutavad uuemate Riga mopeedi mudelite omasid, aga nagu päris sarnased ei ole ka. Ei leidnud ühtegi head lähivõtet kusagilt. Kas kellelgi oleks selliseid detaile mulle pakkuda? Omal olemas sellised, nagu R-12-tel näinud olen. Mõtlesin, et panen need, kui paremat varianti ei leia. Või peavadki äkki sellised käima?? Pilti hetkel pole. Panen siis, kui kroomieemaldusest kätte saan.
Teine probleem on heeblid. Neid võiks ka pakkuda, kuna selgus, et pole kõige korralikumad. Eriti olulised on need trossikinnituspunnid seal heeblite sees. Viimased puuduvad täielikult ja ongi jäänud vist ainukesteks puuduvateks detailideks.
Aivar |
|
 | |
urmet48
Postituste arv: 290 Age: 29 asukoht: Hiiumaa Registration date: 30/03/2009
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Teis Dets 29, 2009 12:36 pm | |
| |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Teis Dets 29, 2009 5:16 pm | |
| Vot sellised klambrid sain ka just ühe kaasfoorumlase käest, aga miskipärast hakkasin kahtlema. Nimelt ei taha nad vabatahtlikult ülemises prillis olevate aukudega sobida. Peab vägivalda kasutama. Pealegi ei ole kõik 4 auku prillis ühesuurused (üleval ühel pildil on näha). Läbi nende suuremate aukude käisid peal olnud kinnitused. Ootaks veel kommentaare.
Aivar |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Kolm Jan 06, 2010 11:00 pm | |
| Vahepeal on päkapikud mõned detailid toonud ja need saadud siis külge kruvitud. Paika said juhtraud kogu trosside kupatusega, tehtud on ka uus juhtmestik ning paagile pandud kummirõngas.  Treial tegi ka näidise järgi paar uut sadulapolti:  Jäänud põhimõtteliselt oodata 3 detaili kroomimisest - leegitoru, esitule võru ja pakiraami. Siis vedelikud sisse ja tuld! |
|
 | |
Aivar
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Nelj Jan 21, 2010 11:48 pm | |
| Tehtud! Eile saabusid siis kauaoodatud kroomdetailid, mis lõpeks said tehtud hoopiski Narvas ühe tuntud tegelase juures.  Need sai kohe külge kruvitud ja nagu juba varem lubatud, mootor varustatud vajalike määrde- ja süütevedelikega. Masin käivitus eneselegi ootamatult, paarist esimesest vändalöögist. Lahe. Kuna aeg oli aga väga hiline, siis külarahu huvides jäi öine proovisõit ära. Seevastu sai see tehtud täna. Sõidab ilusti. Tuled, viled kõik toimivad. Selline ta siis sai.    Aga aitab siis. Homme toimetame juba uute asjade kallal, teises teemas. NB! Täna saabus garaazhi järjekordne tegelane, kes tegemist vajab, aga sellest natuke hiljem. Kannatust. Aivar |
|
 | |
motorist vana kala

Postituste arv: 250 Age: 36 asukoht: Tallinn Registration date: 17/02/2007
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Reede Jan 22, 2010 7:34 am | |
| Õnnitlused taastajale ja omanikule , väärt pill on valminud  ! Küll on hea, et on võimalik endalgi Aiku juures vahel moodsamat tehnikat vaatamas ja silitamas käia, hoiab meele minusugusel poldipoleerijal(loe- sellisel, kes kunagi midagi valmis ei saa  ) virgena. Jõudu ja jaksu järgmisteks projektideks! |
|
 | |
mellpoiss
Postituste arv: 576 Age: 45 asukoht: Tallinn-Võrumaa Registration date: 18/03/2008
 | Pealkiri: Re: Riga-16 Reede Jan 22, 2010 8:24 am | |
| MÕNUS!!!!!!!!! Jõudu, jaksu! |
|
 | |
|