HomeKKKOtsiRegistreeriLogi sisse

Share | 

2-käigulise käigukasti küsimus.

Vaata eelmist teemat Vaata järgmist teemat Go down 
AutorTeade
motorist
vana kala

Postituste arv: 217
Registration date: 17/02/2007

PostitaminePealkiri: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Teis Okt 20, 2009 12:20 pm

Seoses ühe V-50 mootoriga "sport" mopeedi ehitamisega tekkis üks käigukasti küsimus.

Võtsin eile lahti ühe aastakümneid tagasi sportlikeks eesmärkideks kohandatud V-50 mootori. Käigukasti hammasrattaid uurides avastasin, et ühel hammastattal on paar hammast vigastustega. Võtsin oma tagavaradest uue V-50 mootori samasuguse hammasratta, kuid hammaste arv oli erinev. Minu kola(enamus V-50 ja uuemad mootorid) hulgas sellist hammasratast, ega vastasvõlli, nagu sel "sportmootoril" sees oli, ei leidu. Ühtegi vanemat (Sh-62 jne)mootorit hetkel lahtisena ka pole.
Kõikidel minu käigukastidel on erinevalt sellest kastist 13 hamba asemel 12 ja 24 asemel 25 hammast.
See 24 hambaline ongi mul vigastatud.

Kas võib olla mõne vanema mootoriversiooni seeritoodangu käigukast? Või on äkki tegu legendaarse "sportkäigukastiga", mida 2-käigulistele mopeedimootoritele althõlma Leedust/Lätist saada oli?

Selle käigukasti hammaste arvud on sellised, nagu pildil-
Tagasi üles Go down
Gen

Postituste arv: 337
Registration date: 03/10/2007

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Teis Okt 20, 2009 7:01 pm

Tundub et on tegu just "sportkäigukastiga".Võlli ots on 85a mootori võllidelt alguse saanud(jämedam).
Selles kastis on esimese käigu ülekanne 1,86(V50 on see 2,08)Teine käik on 1,18 sama mis V50.

©62 mootoril on esimese käigu ülek. 1,64(18/11 hammast)teisel käigul aga 0,93(14/15 hammast). Vanematel © mootoritel oli teine käik otse, seega © mootoriga tegu kohe kindlasti pole.

Huvitav kas sellel oli see erikanalitega silinder ka peal?
Tagasi üles Go down
motorist
vana kala

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Teis Okt 20, 2009 8:21 pm

Gen kirjutas:
Tundub et on tegu just "sportkäigukastiga".

Tänud!
See kahtlus oli mul tegelikult kohe, sest need võllid ja hammasrattad on juba kohe esimesel pealevaatamisel tunduvalt kvaliteetsemalt tehtud, kui tavalised mopeedi käigukasti jupid.

Gen kirjutas:
Huvitav kas sellel oli see erikanalitega silinder ka peal?

Jah, see silinder oli sama mootori pealt.
Mootori "põhjaks" on kasutatud V-50 84-aastast. Huvitav jalakäigu süsteem on sisse ehitatud. Peal sae süüde, mille veekindlaks tegemiseks on karter ja süütepoolne mootorikaan vägagi korralikult ümber tehtud. See mootor on olnud kunagi kasutusel krossi Riga peal. Karburaatoriks 19mm Bing(millel tüüpiliselt neile maas ülemise kaane keere).
Saamise hetkel nägi see mootor välja selline-

PS!
Ja kui kellelgi juhuslikult satub näppu kasutuskõlblik 24-hambaline käigukasti hammikas, siis võib julgelt teada anda Laughing !
Tagasi üles Go down
süüteküünal
noor

Postituste arv: 35
Registration date: 15/06/2007

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Kolm Nov 25, 2009 8:59 pm

Kas sportlikkuse mõttes on parem ©-62 käigukast või V-50 käigukast?
Küsisin kuna endal on võidusõidu mopedi ehitamine pooleli.
Aga see ka veel, et kas nendele vene kahekäigulistele on tehtud tehase poolt ka vesijahutus silindreid?
Tagasi üles Go down
Gen

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Kolm Nov 25, 2009 10:53 pm

Oleneb sellest mis on eesmärk.
©-62 on suurema lõpp kiirusega V-50 on aga jõulisem(kiirendus on parem).

Vesijahutusega silindrit kahekäigulisel pole mina küll kohanud.
Tagasi üles Go down
rallitaja

Postituste arv: 38
Registration date: 19/03/2008

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Nelj Nov 26, 2009 8:52 am

Vesijahutus nendele ise teha pole mingi ulme ja niimoodi saab ka korraliku väikse mahuga põlemiskambri teha. Treialit ja toormateriali on vaja. Positiivne on veel see, et kui ribid maha võtta, saab kanalite kohale materiali juurde keevitada, mis on teatud juhtudel vajalik. Nimelt on need seinad seal teatud piirist üle minnes ikka väga õhukesed.
Tagasi üles Go down
süüteküünal
noor

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Nelj Nov 26, 2009 2:11 pm

Mul muidu on üks vesijahutus silinder aga ma teen sellest nädalavahetusel pilte. Ma küll ei usu et see oleks kellegi enda tehtud.
Tagasi üles Go down
süüteküünal
noor

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Esm Dets 07, 2009 6:46 pm

See silinder on muidu selline.
http://nagi.ee/photos/matipeeter/sets/195859/
Tagasi üles Go down
rallitaja

Postituste arv: 38
Registration date: 19/03/2008

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Teis Dets 08, 2009 6:01 am

Siiski minu arust vähe tõenäoline et tehase oma. Üks Türi kandi mees rääkis mulle, kuidas omal ajal asju ise valati ja põlve otsas nikerdati. Arvestades seda et silinder on omajagu "karvane" Very Happy, siis täiesti võimalik et kellegi mootoriehitaja kätetöö. Võimsamad esiotsa meeste mootorid olevatki vedelikjahutusega olnud.
Mõistagi on minu teadmised asjast äärmiselt puudulikud. Ei tunne inimesi kes sedasorti teemasid laiemalt valdavad, seega pole kellelt küsida ka. Neutral
Tagasi üles Go down
motorist
vana kala

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Püh Aug 01, 2010 8:02 pm

Täna Melliste laadal naeratas õnn ja leidsin täitsa uue sellise "sportkasti" hammika, nagu mul puruks oli cheers. Vasakul Mellistest leitud ja paremal purunenud vana-

Samuti õnnestus samast leida ka niinimetatud käigukasti "pikk võll", mida kasutati sportmootoritel, millel oli sidur viidud väntvõlli otsast käigukasti võlli otsa. Pildil üleval võrdluseks tavaline võll-

Pikk võll ja tema paariline on mõlemad muidugi huvitava jämeda nuudiga, aga õnneks oli samas kastis vähemalt sellise nuudiga ketihammikas ka.

Tänu "pikale võllile" käigukastis saab ka nüüd ehk ära kasutada kunagi leitud sellisele võllile mõeldud sidurikorvi ja ümbertehtud mootori siduripoolse kaane-

Ehk leiavad tee sellesse mootorisse ka ümmarguste põskedega väntvõll koos "lääne" kepsuga Cool -

Tagasi üles Go down
Qubik

Postituste arv: 180
Registration date: 20/09/2009

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Esm Aug 02, 2010 10:11 pm

Hm, kisub kiire mopeedi ehituseks...
Tagasi üles Go down
motorist
vana kala

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Laup Aug 07, 2010 12:20 pm

Hiljuti jäi näppu veel üks huvitavama hambavalemiga 2-käigulise käigukast-

Kahjuks jälle "ühestükkis" võllil üks hammas viga saanud Crying or Very sad

Tagasi üles Go down
Gen

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Kolm Sept 01, 2010 3:14 pm

Huvitav kus sul õnnestus leida selline keps? Nii palju kui mina olen küsinud pakutakse neid koos vänt võlliga.
Tagasi üles Go down
motorist
vana kala

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Kolm Sept 01, 2010 8:06 pm

Tegemist on kunagi Portugalis toodetud mopeedi Casal(mudelit ei mäleta Rolling Eyes ) tuuning kepsuga. See on üks väheseid lääne kepse, mis oma mõõtudelt(eelkõige just tsentrite vahega ja tappide/sõrmede läbimõõtudega) sarnaneb V-seeria omaga. Tegelikult on seegi keps 0,5mm väiksema tsentrite vahega võrreldes V-50 omaga, aga see väike erinevus on kohandatav. Seda kepsu pole enam kerge leida, aga Hollandi tuttav ajas 2 tükki kuskilt välja.

Sarnaste mõõtudega (88mm tsentrite vahega) on veel Fantic Leonart keps.
Sarnase tsentrite vahega, aga 18mm alumise tapiga on veel Beta RK6 keps.
Need kepsud on täiesti saadaval mitmete lõunaeuroopa kepsutootjate kataloogides.

Tagasi üles Go down
motorist
vana kala

PostitaminePealkiri: Re: 2-käigulise käigukasti küsimus.   Püh Sept 05, 2010 8:02 pm

süüteküünal kirjutas:
See silinder on muidu selline.
http://nagi.ee/photos/matipeeter/sets/195859/

Mulle juhtus sellel pühapäeval Ikskile laadal Lätis ka 2 sellist silindrit ja üks pea kätte jääma.

See kellelt sain need, ütles, et üks lätlane olla neid 80-ndate lõpus valmistanud päris paraja portsu. Üks silinder on päris suureks viilitud kanalitega, teine täitsa tavalise 2-käigulise Vairase mõõtudega kanalitega.
Tagasi üles Go down

2-käigulise käigukasti küsimus.

Vaata eelmist teemat Vaata järgmist teemat Tagasi üles 
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1