WOW Kus te selliseid kuure veel leiate?.. Süda jättis paar lööki vahele kui seda rohelist koletist nägin.. Mul endal selle noorem vend aastast 74 olemas, ja ammu olen tahtnud endale ka sellist vanemat Tuulat. Käigunäidik on selle apparaadi kõige rariteetsem osa, ärge seda ära lõhkuge.. samuti kui dünostarteri kallale peaksid minema, seal on oht veits pikemad poldid sisse keerata või seib vahelt unustada ja on ka dünostarter õhtal.. mul üldiselt igast infot nende rollerite kohta olemas, manuaale, juhiseid, el.skeeme kui ka agregaadid amortide ja dünostarteri lammutamiseks. kui miskit vaja siis küsi.. Mis plaan selle motorolleriga on üldse? Kevadeks korda ja Üssetreffile? või läheb müüki?..
WOW kui miskit vaja siis küsi.. või läheb müüki?..
Nüüd juba hilja miskit küsida, leitud juppidest kokku me ta saime ja sellega uudishimu selle masina vastu rahuldatud. Kuna väikesekubatuurilised pakuvad rohkem pinget, siis eks ta ilmselt "ilge kirvega" pakkumisele läheb, enne vaja veel see paberipool joonde ajada.
Mis toimub, masinad otsas või külm näpistab? Meil veel mõned on, aga sepikojas pagana külm ja tuleb muid tubaseid tegevusi leida. Hommikul käisin laboris "treipingi buildoff" turniiri jäänuseid üles pildistamas, et õhtul kogu krempel OSTA.ee lehele ülesse sättida. (Kõiki maailma masinaid ei jõua isegi meie labor elule äratada, osa peab jääma teiste entusiastide putitada. )
Kodus võtsin lõpuks aastakümneid karbis oodanud projekti käsile. Tegu Gustav Becker`i töökojas millalgi ammu valmistatud seinakellaga. Hea lihtne suure mehhanismiga ja arusaadav kell.Silmaganähtavaks veaks osutus purunenud "lehtvedru" mille otsas pendel ripub. Sarnane materjal leidus mingi üleskeeratava mänguasja mehhanismi seest ja sealt see jupp võetud saigi. Siis muidugi kogu krempli korduv pesu, kuivatamine ja määrimine.
Kogu "mäng" oma kohale tagasi ja katsetama - kas hakkab toimima? Hakkas küll, jäi vaid seierid õigesti sihverplaadile sättida, et kellanäit ja gongilöökide arv klapiksid.
Klapivad!
Ei tea kaua nüüd aega läheb, kuniks mul puutöö huvi tekib, "ajamasin" vajaks kahte puuduvat liistu ülaserva? Õnneks väga keerilise ehitusega vidinad ei ole ja ehk millaski saab seegi asi joonde aetud.
Ühesõnaga tore päev jälle, üks masin jälle elus!
Tiksub vaikselt omaette ja tunne nagu noorpõlves vanaema juures.
Kellasseppluse ja treimise vahele natuke õhtujuttu "imedekuurist"
mellpoiss kirjutas:
Millaski oktoobrilõpus helistas sõber ja rääkis, et läheb perenaise palvel üht kuuriust avama.....
Seekord paari sõnaga "kiirsõidumasinast", mis peale Tuula käigukasti purunemist 1964-ndamal aastal Tallinna Tööstuskaubastust soetati. Tegu siis tollesama aastakäigu Jawa 559-ga ehk vana kahepoolesega. Omaniku jutu järgi olla 67-ndal aastal kepsulaager kokku jooksnud ja nii ta seisma jäigi. "Väljakaevamise" hetkel oli seegi aparaat juba mitmeid aastakümneid kuuriall molekulideks võetuna oodanud uut peremeest, kes ta jälle joonde seaks ja sõitma viiks.
Sai tookord seegi pill "talli" toodud ja ootelehele järjekorda pandud. Vahelduva eduga olen selle puzzle kokkusaamisega aegajalt tegelenud, nüüd hakkab juba looma. Eilseks sai masin jälle 98% komplekti sätitud ja nii ta täna, peale seda kui "meister" kiirelt 12 voldisest akust 6 voldise tegi (keskmisest korgiaugust metallvarras sisse ) teisest vändalöögist käivituski. Äraütlemata mõnus on see ühepütase podin!
Nipet-näpet on veel masinal puudu aga küll needki pisiasjad ajapikku kusagilt leiduvad. Esialgu jääb tehasevärvis masin "omasse mahla", ehk säilib sellisena nagu säilinud on, neid hüperilusaid Jawasid ümberringi juba tehtud küll. Katsub vähemalt tehnilise poole ordnungisse viia.
Miks? Parasjagu käsilolev R3 oli algselt ilmselt mingite vanakooli rummudega ja võibolla polnud hammakas ka päris sama mis R1-el. Mul hetkel tarvitada (tehasekonservandis ) R11-ne rattad, ja vajadus paaritada neid R1-e hammakaga viiski sellise adapteri valmistamiseni.
Tänase paaritunni tulemusena sai valmis lõigatud, viilitud ja koputatud ka puuduolev R3-e riistakastiluuk.
Hakkame vaikselt treipingi otsast maha saama ja proovime mõne põrri elule äratada.