|
|
| |
| Autor | Teade |
|---|
praud
Postituste arv: 44 Age: 37 asukoht: Tartumaa Registration date: 09/01/2012
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Esm Jan 30, 2012 9:11 am | |
| | mellpoiss kirjutas: | Ei ole jutu sees märganud, kas see pronkspuks ikka stopperdatud sai? Korra on selline asi ennast ringi pööranud ja siis läks ikka pikalt enne kui "kurjamile" jälile saadi. Tollest juhtumist alates on karteri ja puksi puutepinnale ikka auk puuritud, ning nõellaagri nõel sisse koputatud.
|
Jaa, mulle hakkas ka kohe tunduma, et see grafiit-pronks puks sinna niisama ei jää, kuigi sai istuga kuuma karterisse pressitud ja siis auk puuritud. See segukanal on põhjus, mis selle puksi istu "vedelamaks" teeb, sest kui simmerlingi süvend on ka karterisse freesitud, jääb üsna vähe kandvat seina mõlemale poole puksi segu ava. Igatahes puurisin ma neli 1mm ava karteri ja puksi kokkupuutejoonele ja leidsin parajaid mööblinaelu, mis istuga ja keermeliimiga sisse said koputatud. Pärast minifreesiga pead maha.

Nonii. Kuna see hädade org oli juba mõnda aega kestnud, siis süütemängu kokku pannes ma ei usaldanud enam kedagi ega midagi Mõõtsin kondensaatorite mahtuvusi ja jootsin uued juhtmed ja panin uue vilditüki tutikatele kontaktidele, kust viimane oli mingil põhjusel jalga lasknud, ainult väike tükk oli veel needi alla jäänud. No ja see kontroll tasus end siiski ära. "Uutest" asjadest osutus üks küünla piip nii pädevaks, et mingit mõistlikku takistust või juhtivust ta enam omada ei soovinud. Oli teine takistusega lõpmatusse jõudnud...Ja ma oleks selle peale toppinud, sest too oli kuidagi kabedam...Laua peal sai ka süütemoment ja kontaktivahe paika sätitud, eks siis näis, kas peab hiljem järele aitama. Peale seda pusimist pidin kohe mõned plõksud tegema:

Süütemänguga lõpetades oli töötuba juba nii soojaks köetud, et kannatas võrrile läheneda ja metalli näppida - õues oli pühapäeva hommikul mõnusalt krõbe, -25C. Sai siis mootor peale asetatud ja trossidega mängima hakatud, nagu varem jutuks oli, muidu olekski igav olnud, sest hetkeks on töödega asi jälle sealmaal, et ootan mingit lahendust pöidade osas ja tsinkimisse läksid eelmine nädal puudu olnud kesk- ja tagajooksu detailid.

Lahendust pole veel kupli all leidnud elektrifitseerimise pool. Originaaldünamo on küll olemas ja lahti võetud, korrastatud, aga värvimata, kuid eriti mind ei inspireeri, tahaks ikka magneetost särtsu kätte saada, pole seegi võimatu, kuid hakkab originaalsuse peale...Originaaltagatuli või helkur on nagunii puudu iseenesest. |
|  | | mati
Postituste arv: 462 Age: 50 Registration date: 16/02/2010
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Esm Jan 30, 2012 10:56 am | |
| Piipudest viska need takistid välja ja pane mingi traadijupp asemele kellegi peale Mellpoisi siin ilmas enam neid lampraadioid ja seinakelli niikui nii enam pole mida need piibud häirida võiksid. Liiklemiseks aseta kuskile pakiraami ja lenksukülge mingi moodne led jalgrattatuli lihtsalt, las muidu jääb nagu originaaliks kõik, selle refleksi sinna taha ikka suvel kuskilt laadalt ehk leiad. Niikaua võib ilma ka olla. Minu ühel mootoril on puks tehtud koos simmerlingi pesaga juba nii et simmerling on selle puksi sees, siis ei jää need seinad nii nõrgad ja õhukesed sinna ja seda väikest hammakat on natuke õhemaks treitud veel, et kõik ilusasti ära mahuks sinna. |
|  | | mellpoiss
Postituste arv: 575 Age: 45 asukoht: Tallinn-Võrumaa Registration date: 18/03/2008
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Esm Jan 30, 2012 11:56 am | |
| | mati kirjutas: | | ...... kellegi peale Mellpoisi siin ilmas enam neid lampraadioid ja seinakelli ....... |
Mis sa kuulad kaugemat heliloomingut transistorvõimendiga compactdiski pealt või???????  Normaalsel mehel on isegi seinakell lampidega. Kui ühelpäeval oled kliinikumis juhtmete ning voolikute otsas, ning mingi säärekamees stimulaatori "sassi kammib", oled siis õnnelik? Arvestagem ikka teistega ka.
|
|  | | oldmoped Admin
Postituste arv: 925 Age: 41 asukoht: Mopeedikeskus Registration date: 11/02/2007
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Esm Jan 30, 2012 12:53 pm | |
| | mellpoiss kirjutas: | | Kui ühelpäeval oled kliinikumis juhtmete ning voolikute otsas, ning mingi säärekamees stimulaatori "sassi kammib", oled siis õnnelik? |
Parem õudne lõpp kui lõputu õudus!
_________________  |
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Nelj Veeb 02, 2012 8:47 pm | |
| | mati kirjutas: | | Piipudest viska need takistid välja ja pane mingi traadijupp asemele kellegi peale Mellpoisi siin ilmas enam neid lampraadioid ja seinakelli niikui nii enam pole mida need piibud häirida võiksid. Liiklemiseks aseta kuskile pakiraami ja lenksukülge mingi moodne led jalgrattatuli lihtsalt, las muidu jääb nagu originaaliks kõik, selle refleksi sinna taha ikka suvel kuskilt laadalt ehk leiad. Niikaua võib ilma ka olla. Minu ühel mootoril on puks tehtud koos simmerlingi pesaga juba nii et simmerling on selle puksi sees, siis ei jää need seinad nii nõrgad ja õhukesed sinna ja seda väikest hammakat on natuke õhemaks treitud veel, et kõik ilusasti ära mahuks sinna. |
No see takisti seal sees oli jah vussis, kuigi asi silma järgi päris uus. Hiljem võtsin piibu lahti ja pistsin paraja pikkusega metallist julga asemele, kuigi peale läks seekord teine piip, kus takistit polnud (mõõtes) või oli sisu juba ära ratsitud. Sisse ei vaadanudki. Väiksema magneetoga vanemale D mootorile ilmselt ongi parem nii, sellel see sädemeke nagunii üsna lahja tekib ja sõltub ilmselt paljuski magneti seisukorrast. Nooremas põlves sai neid D4-5 mootoreid ka proovitud originaalmagneetoga käima ajada ja säde ikka tekkis selline õrn peenike sinine välk, aga kompressiooni all sellest jäi väheks. Paraku "surid" need mootorid toona traktori magneeto surma. Selle isendi D5 mootorile said peale uued kontaktid ja mähis ning magnet, mis väliselt suht kabe, nukk visuaalselt väga vähe kulunud ja korraliku magneeto kaane alt pärit. Loodetavasti saab sellest komplektist seekord asja, peab saama.
Selle puksi tegemisega olen päri, sellele mõttetulemusele jõudsin ise ka, et järgmised enam selliselt ei tee. Tuleb tõesti teha ühes tükis puks-simmerlingi pesa ja siis sisse pressida. No mul neid mootoreid jagub, jõuab ka selle ära proovida. Seekord ilmselt kasutan oma treipinki ja tuttavat karteri freesimise abis.
Mis puudutab lamptehnikat, siis ma praeguse militaartehnika kohta ei tea, kuid mingi aeg tagasi oli venelastel isegi lennukites lamptehnika kasutusel ja ikka põhjusega. Paraku ränisiiretel tehnika ei ela tuumapommi elektromagnet lööklainet ja ka muud kiirgusrünnakut maa pealt üle - difundeeritud siirded lihtsalt kustuvad ränikristallist ja tehnika võib osutuda juhitamatuks ning hakata kiirelt taevast alla maa peale tulema. Samuti töötati välja sel perioodil ka maapealsete juhtimiskeskuste tarbeks lausa pneumokontrollereid, mis suudaks häirimatult ka ekstreemtingimustes mõjutamatult otsuseid teha. Üks teine näide on arvutite protsessorite vallast, ehk on loodud lausa tarkvaralised protsessorite transistorsiirete hääbumise kompenseerimise mehhanismid, kuna hääbuvad siirded aeglustavad protsessori tööd ehk tekitavad kiiretes arvutusprotsessides järjest sagedamini vigu. Hääbumine pole küll tavamõistes "märgatav", kuid ääreprotsessidele avaldab see siiski mõju. Vaadake või vanu LED-e, need ka lõpuks kustuvad. Nii et lamptehnikal on ikka omad eelised, lisaks helilistele omadustele ja nostalgiale. Kui lampraadioditest rääkida, siis tehti ka neid väga vingeid juba 50-ndate alguses Riias, millal tavakasutajateni jõudis esimene nõukaaegne kõrgklassi raadio, millel isegi motoriseeritud ja automaatne jaamaotsing ning kaugjuhtimispult, mille abil helitugevustki reguleeriti motoriseeritult. Ehk et tehnikat on erinevat Ja ka sellist, mida tehti Riias isake Stalinile ja Mao Ce-tung-le ainult mõned eksemplarid, millist paljud ei tea ja ei oska ilmselt praegugi midagi ette kujutada. Ja kui uskuda Võsa Petsi vana aasta saates nähtud ennustaja mehe sõnu, et "tuumasõjast me ei pääse", siis peale sellist asja võib küll enamuse tänapäevast tehnikat hoopis muuseumisse viia Ja ainukesed sõiduriistad mis käivituvad on punnvõrrid ja ilma elektroonikata vene Moskvich ja ®iguli tüüpi liikurid. Kiirgus võib ka tulla kosmosest, läbi vähenenud maa magnetvälja, aga jätame selle mustas toonis jutu ja liigume tagasi teema rööbastesse  Igatahes olen vähe vanavara kammimisega tegelenud ja nagu ikka, on see minu jaoks kõige efektiivsem meetod olnud üldjuhul. Leidsin komplekti väga korralike pöidasid koos Riga-5 veidi vanemat tüüpi rummudega. Isegi 3 ratast. Aga paar kuulub kaasfoorumlase Mati Riga-5 tüüpi taastatavale sõidukile, millel on torpeedo tüüpi tagajooks ja Gauja stiilis keskjooks. See leid paneb mind vägisi mõtlema, et kas ma peaks tõesti ka selle viimase Riga-5 veidi varasema raami ratastele ajama või mis Viimane on ka liivapritsitud ja krunditud, keskjooks olemas ja nüüd tagasjookski. Eks aeg näitab, mulle meeldib tegeleda 1 asi korraga, siis ei killusta end liialt ja saab alati asja valmis Panen mõned pildid siis ka leiust, mis palju rõõmu tegi, kuid mis tuli üsna kaugelt ära tuua. Kodarad kiskusin juba küljest. Pöiad tuleb nüüd veel puhastada ja nati poleerida, siis säravad kui juudi-jõulupuud:

Täna sain kätte tsinkimisest ka kastitäie igasugu vidinaid, kus ka vajalikud kesk- ja tagajooksu detailid, nii et õige pea, saab hakata rattaid koostama ja asja jälle kokkupoole sättima. Leitud pöidadel olid peal ka vanad B-57 mustriga originaalkummid, mis kõlbaks mõnele muuseumi eksponaadile ka alla, kuid vähe aktiivsemaks sõiduks mitte, sest kerged murenemised ja mõranemised võivad lõppeda kodust kaugemal üllatusega. Igatahes ei kavatse ma oma võrre mingil juhul käe kõrval veeretada ja pedaalida ilma erilise põhjuseta 
 |
|  | | mati
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Reede Veeb 03, 2012 2:55 pm | |
| Vaatasin et olid trossikõri ka tsinkinud, kas sa teed sellele ka mingit spets ettevalmistust ja kuidas välja kukub selle tsinkimine. Meil siin "kellasepad" räägivad, et ei pidavat hea jääma misskipärast? |
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Reede Veeb 03, 2012 8:29 pm | |
| | mati kirjutas: | Vaatasin et olid trossikõri ka tsinkinud, kas sa teed sellele ka mingit spets ettevalmistust ja kuidas välja kukub selle tsinkimine. Meil siin "kellasepad" räägivad, et ei pidavat hea jääma misskipärast? |
Ei mingit erilist ettevalmistust. Värvist ja porist puhtaks ja tsinkimisse. Võib-olla sõltub selle kõri tsinkimise tulemas tegijast, ei oska kommenteerida, igal juhul konkreetne trossikõri käis korra varem Voltas tsinkimises ja tulemus oli sama hea kui seekord VG-st. Põhjus, miks ma üle lasin tsinkida, oli lihtsalt kaua niiskes seismine, oli teine üleni halliks tõmmanud, nagu mõned poldid-mutrid, millega koos too õnnetult vedeles. Seekord ma oma Riga-5 trossikõrisid värskelt tsingitute vastu ei vaheta. Kõri pole ka seest roostes vaid igalt poolt ühtlaselt tsingitud - painasin mitmest kohast kõri keerud laiali ja väga särav siseelu paistab olema tollel. Ei oska kuskil probleemi näha. Hiljem õlis leotada ka ja saab kestma kindlasti.

|
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Esm Veeb 13, 2012 8:43 am | |
| Möödas jälle üks nädal, mille lõpuks pidi "ühte kohta" tekkima suhteliselt autentseid rehve Riga-5 tarbeks. Kuna neid ei tekkinud ja päris täpselt ei teatud ka, millas tekib, siis sai tehtud paremuselt teine valik ja ostetud cruiser-i tüüpi kummid mõõdus 26"x2,125. Pole üldse paha. Edasi juba pöiad-kodarad-rummud kokku ja rehvid peale. Vahele mahtus muidugi ka mõningane niblimine kodaratega ja ühe pöia sirgestamine, mis alles ratast rihtides miskipärast julmalt silma torkas ning pingutamisega välja ei tahtnud tulla. Kui rattad koostatud, tekkis kerge heitlus mugavusega, mis siiski töötoa kütmisega algas ja hiljem õhtul lõppes garaa¾is järgmise tulemusega:     Võib ju mõelda, mis selle valmis kahe ratta alla panemine ikka aega võtab - ja eks ma mõtlesina samuti ka ise -, kuid juppidest ehitatud aparaadi puhul tahab ikka kõik korrektseks toimimiseks üle käimist ja sinna see päeva kaob jälle sipsti. Külge said seekord kunagi ammu ostetud vene-aegsed pedaalid, mis küll ei sobi, aga ajavad seni asja ära, kuni originaalsed on taastamisjärgus (lihvin poleerin neid hetkel ehk eeltöötlen). Või siis leiab mingi hetk korralikud. Lisaks on puudu veel mõningad olulised detailid esilaternast, mis küll eriti haruldane pole, aga minu isendil oli reflektor seest puudu. Valge nupp lenksul on ka ootusärevuses oma saatuse üle, nagu ka puuduv tagareflektor kuskil teadmata suunas ja kohas. Võtan lähiajal ka magneeto elustamise viimase etapi ette, eks siis näis. Ahjaa, esiporikale peab veel porikummi tekitama, pidevalt unub see ära  |
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Kolm Veeb 15, 2012 8:48 am | |
| Nonii, ei saa mitte vaiki olla  Nimelt tegi eile käsitletav, teine Riga-5, oma esimesed hingetõmbed Enne käivitamist sai peale ka kitsas veokett ja kontrollitud kuidas säde tekib. Minu suureks imestuseks oli see tugev, hele ja lai - see oli kohe esimene hea märk. Nagu kuskil eelnevalt mainisin, sai nende väikeste magneetodega ammustel aegadel mässatud ja ei saanud neist peale peenikese sinise niidi küünla vahele mitte miskit. Täiesti võimalik, et magnetid olid kutud ja kui tagasi mõelda, siis olid nad vastu staatorit ka käinud ja noh, teada värk, et termiliselt ja mehhaaniliselt saab magneteid kenasti rikkuda. Aga paremaid detaile siis miskipärast polnud, ega see eriti ei heidutanud ja nii nad jäid ning arvamus oli kujundatud  Peab mainima, et enda tehtud mootor sai üsna tihe, nii et alguses oli ikka veidi raske toda pedaalida, suutsin isegi parema pedaali vända otsast ära vajutada  ...seoses sellega jagasin ära ka matsu, miks neid pedaale omal ajal vist keevitati vända külge - endal pole juhtunud kordagi midagi sellist...Ilmselt on osaliselt asi ka uuema aja pedaali võlli materjali kvaliteedis, sest tolle keere oli kuidagi üsna ära väntsutatud, samas vända sees puha alles...Nojah, igatahes väntasin alguses ilma küünlata mõned ringid ja siis küünal peale ja tuld...ja nii ta läks  Väga kena ja ühtlase käiguga ja esiti tundub, et vähe särtsakama iseloomuga mootor kui D8E teisel Riga-5-l. Võibolla lihtsalt emotsioonide värk. Eks seda D5-e sai seesmiselt ka siit-sealt järele aidatud ja kevadel ole siis näha, kumb ärevamalt peenart kaabib. Eesmärk omaette muidugi see pole, aga sarnaste asjade puhul pakub võrdlusmoment alati huvi. |
|  | | mati
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Kolm Veeb 15, 2012 12:17 pm | |
| | praud kirjutas: | ....ja kevadel ole siis näha, kumb ärevamalt peenart kaabib. Eesmärk omaette muidugi see pole, aga sarnaste asjade puhul pakub võrdlusmoment alati huvi. |
No, no ma tuleks kohe vaatama, mis nägu oled kui küljeluu sust mööda tuiskab selle D5-ga kevadel ja sa järgi ei jõua talle kuidagi? 
Pedaalidele ma lisan tavaliselt keermeliimi kui keere veel vähegi kannatab pedaali külge keerata aga jah eks nad üks soe s*** ole pehmeltöeldes. |
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Kolm Märts 07, 2012 12:19 pm | |
| | mati kirjutas: |
No, no ma tuleks kohe vaatama, mis nägu oled kui küljeluu sust mööda tuiskab selle D5-ga kevadel ja sa järgi ei jõua talle kuidagi? 
Pedaalidele ma lisan tavaliselt keermeliimi kui keere veel vähegi kannatab pedaali külge keerata aga jah eks nad üks soe s*** ole pehmeltöeldes. |
Jaah, ma ka juba ootan, et tuleks kevad ja saaks oma sääreväristajad õue sõitu viia, sest puudub üldse tagumikumälestus, kuidas need pillid edasi käivad standardmootoriga. No lootust ilmselt väga kõrgele pole mõtet kruttida ja kes teab, võibolla jäävadki teised rohkem sisustuselementideks. Aga sellele kiirendusvõistlusele peaks siis mingi "normaalse" auhinna välja ka mõtlema, a la "tuulekastide ehituskohustus 7m kõrgusel" või "garaazi seinte krohvimiskohustus" mistõttu ilmselt ma ei pea oma võidu tarbeks eriti pingutama Kaasa elajad on oodatud 
Selle ära vajutatud pedaali ratsisin ka ära, kuna hetkel pole originaalsed veel koos. Kerisin terastraati pedaali võlli kahjustatud keermesotsale peale, panin veel keermeliimi ka vahele ning keerasin jõuga vända sisse. Eelnevalt olin ka pedaalivõlli otsa ava puurinud ja selle M8 keermestanud, nii et pärast läks veel polt ka takka järele. Tundub, et nüüd on otsas mis kole. Eks aegapidi saavad need puudulikud mitteoriginaalsed nüansid ka kõrvaldatud - minu filosoofia on ühe soojaga võimalikult palju ära teha, elu lihtsalt näitab, et venima jäävad asjad kipuvadki üldjuhul pooleli jääma ja paraku poolikut asja ei saa ka eriti efektiivsel kasutada, kui selleks peaks tuju tekkima.

Esimesel võrril said veel esiamordid ringi tõstetud ning esiratas teisipidi alla, kuna piduritrummel avanes paraku mitteoriginaalsesse suunda. Samal isendil otsustasin ka tagatule ära ratsida. Saatsin hõõgniidiga pirni pinsile ja ehitasin tagalaternasse 6 valget ja suure jõudlusega 2,5mm LED-i sisse koos pingestabilisaatoriga, mis siis tagab nende LED-de põlemise ühtlase heledusega kõikidel pööretel, isegi tühikäigul. Mulle igatahes meeldib ja hämaras sõites ei jää kindlasti mitte märkamatuks. Esitule pirniks jätsin hõõglambi, las siis jääb midagi nostalgilist ka pööretest sõltuma, kuigi päris algne idee oli teha kogu sisteemile pingeregulaator, et mõlemad tuled alati ühe heleduselt põleks.
Ja lõppude lõpuks on siis ka teisel rattal porilapats küljes, aega võttis, aga asja sai 

No ja nii nad siis praegu seisavad mul, "Õed Tihedad". Eks ketikaitsete ja muude vidinate otsing jätkub tasapisi, aga üldjoontes on mõlemad pillid oma sisu ja vormi praktiliselt saavutanud. Teisel võrril tuleb ilmselt ikka sadula nahk maha võtta ja vildikiht alla ajada, saab sama kena kui esimesel, praegu häirib kuidagi silma...
 |
|  | | mati
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Kolm Märts 07, 2012 8:19 pm | |
| | praud kirjutas: | Jaah, ma ka juba ootan, et tuleks kevad ja saaks oma sääreväristajad õue sõitu viia, sest puudub üldse tagumikumälestus, kuidas need pillid edasi käivad standardmootoriga. No lootust ilmselt väga kõrgele pole mõtet kruttida ja kes teab, võibolla jäävadki teised rohkem sisustuselementideks.
|
No jah ega nad otsa sul tõsma ei hakka aga vahel ikka mõnus kuskile järveäärde või poodi ilusa ilmaga sõita ja ilus vaadata silm puhkab. |
|  | | peeterk
Postituste arv: 54 Age: 29 asukoht: Tallinn Registration date: 20/04/2011
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Kolm Märts 07, 2012 11:18 pm | |
| | praud kirjutas: | ehitasin tagalaternasse 6 valget ja suure jõudlusega 2,5mm LED-i sisse koos pingestabilisaatoriga, mis siis tagab nende LED-de põlemise ühtlase heledusega kõikidel pööretel, isegi tühikäigul. Mulle igatahes meeldib ja hämaras sõites ei jää kindlasti mitte märkamatuks
|
Sellise sääreka renoveerimisprojekti puhul kiidan tegijat! Kui eesmärgiks omaette pole restaureerimine siis on OHUTUSE ja Töökindluse nimel tehtud ratsid alati tervitatavad. Ja hea kui need pole "karu kõhtu" piilumata väliselt nähtavad. Mul on Rigal ühe hooaja jooksul kaks korda tagatule hõõglamp, kas läbi põlenud või vibratsioonist katki läinud. Mõte tagatuli iseenda turvalisuse huvides LED`ide abil töökindlamaks muuta, käis endalgi peast läbi. Kas valisid regulaatori suvaliselt, ilma magneeto väljundpinge vahemikku mõõtmata? Mis tüüpi regulaatorit kasutasid, kas midagi LM117 seeriast? Pane mõni pilt ikka tuleklaasialusest elust kah , tänan. |
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Nelj Märts 08, 2012 12:33 pm | |
| | mati kirjutas: | No jah ega nad otsa sul tõsma ei hakka aga vahel ikka mõnus kuskile järveäärde või poodi ilusa ilmaga sõita ja ilus vaadata silm puhkab. |
Tõstaks ikka, aga ilmselt siiski tagumist otsa Kuigi seda on parem mitte proovida. Eks näis, kevad tuleb, saab selgust ka see tuhmunud mälestus.
| peeterk kirjutas: | Sellise sääreka renoveerimisprojekti puhul kiidan tegijat! Kui eesmärgiks omaette pole restaureerimine siis on OHUTUSE ja Töökindluse nimel tehtud ratsid alati tervitatavad. Ja hea kui need pole "karu kõhtu" piilumata väliselt nähtavad. |
Eesmärk on olnud teha võimalikult originaalilähedane ja selliste modifikatsioonidega, mis hiljem ei segaks asja valutult täiesti originaali pööramast ja samas annaks tegijale ka silma- ning kasutusrõõmu.
| peeterk kirjutas: | Mul on Rigal ühe hooaja jooksul kaks korda tagatule hõõglamp, kas läbi põlenud või vibratsioonist katki läinud. Mõte tagatuli iseenda turvalisuse huvides LED`ide abil töökindlamaks muuta, käis endalgi peast läbi. Kas valisid regulaatori suvaliselt, ilma magneeto väljundpinge vahemikku mõõtmata? Mis tüüpi regulaatorit kasutasid, kas midagi LM117 seeriast? Pane mõni pilt ikka tuleklaasialusest elust kah , tänan. |
No suvaliselt päris ei saa neid asju teha. Kuna need kasutatavad valged LED-d olid parameetritega 3V ja 15mA, siis 6-e LED-i oli võimalik ainult 2-e moodi kasutada. Kas kaks 3-st jadagruppi või kolm 2-st jadagruppi. Seega toitepinge nende tarbeks kas 9V või 6V. Kuna D8E generaator on mõeldud 12V vahelduvat tootma, siis mõlemad pinged on üsna hästi sobivad konstantse valgustuse tekitamiseks. Siinkohal pean ütlema, et tõesti ma ei mõõtnud generaatori tööpinge vahemikku, vaid võtsin eelduse 12V ja rohkem, seda enam, et see jubin oli laual üsna kiirelt tehtav. Valisin lambi tööpingeks siis 9VDC, kuna selle pinge puhul on soojuslik kadu siiski väiksem. Regulaatoriks sai 78L09 konstantse 9V väljundpingega regulaator, sest polnud põhjust hakata mõne reguleeritava LM117 või LM317-ga seda 9V tegema, kuna dioodide pinge oli täpselt kordne ja pidasin silmas komponentide minimaalsust. Kuna pinge on täpne, siis LED-dele mingeid ballasttakisteid vaja pole, stabilisaatorile ikka väiksed mahtuvused ette ja taha genereerimise vastu ning muidugi tuleb teha ka alaldi. Kokkuvõttes üks dioodsild, 2 kondensaatorit, 78L09 ja 6xLED. Üsna minimalistlik jupats sai. See pisike trükkplaat koos dioodidega sai siis sulaliimiga tagatule reflektorisse kinnitatud ja nii ta seal on. Töötab igatahes laitmatult isegi generaatori pingevahemikku teadmata Tagatule regulaator võtab vastu sisendpinget kuni 35V, nii et palun väga, tehku või tööd mitme eest Eks ma üritan mõne klõpsu siseelust ka teha. |
|  | | praud
 | Pealkiri: Re: praud: Riga-5-lised Esm Märts 12, 2012 10:18 am | |
| Sisemisest elust head pilti teha ei õnnestunud, kuna see on sulaliimiga kinni ja nähtav kaader suurt asjalikku ei illustreeri. Kui on mingil põhjusel tahtmist asja just samamoodi lahendada, siis võin skeemi tekitada ja üles riputada. Aga välimine elu paistab siis välja nii nagu järgmisel pildil näha. Aparaat ise tiksub tühikäigul.  Ühe täistuse teen veel neile aparaatidele. Nimelt tagaporilauale, veoketi möödajooksukohale, liimin õhukesest valgest ftoroplastist kaitse, et mingil juhul sõidu ajal kett porilauda ei kakuks ja sealt mingeid materjale irduma ei paneks. |
|  | | |
| | Permissions in this forum: | Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
| |
| |
| |
|